021 tietokoneen komponentit

1. Suoritin tai prosessori (engl. Central Processing Unit eli CPU) on tietokoneen osa, joka suorittaa tietokoneohjelman sisältämiä konekielisiä käskyjä. Se on tietokoneen keskeisimpiä osia. Nykyisissä suorittimissa kaikki osat on pakattu yhdelle mikropiirille, joten ne ovat mikroprosessoreita (MPU).

2. Emolevy on tietokoneen keskeinen piirilevy, johon tietokoneen muut osat kiinnitetään, ja jonka avulla muut osat kommunikoivat. Emolevyä aiempi ja yksinkertaisempi ratkaisu oli backplane kuten Altair 8800 tietokoneessa, jossa useimmat komponentit sijaitsivat erillisillä piirilevyillä. Backplane on vielä nykyisin käytössä esimerkiksi reitittimissä.

3. Keskusmuisti eli käyttömuisti on tietokoneohjelmien työmuisti, johon latautuvat käyttöjärjestelmän ohjelmat, suoritettavat sovellukset sekä näiden tarvitsemat tiedot. Keskusmuisti on tyypiltään luku- ja kirjoitusmuistia (RAMRandom Access Memory. Tavallisesti keskusmuistin sisältö tyhjenee aina virrankatkaisun yhteydessä. Kuitenkin kerran muistiin ladattu ohjelma toimii nopeammin ja on nopeammin saatavilla kuin jos ohjelma täytyisi ladata huomattavasti hitaammilta massamuisteilta (kiintolevyUSB-muisti yms.). Keskusmuistin jatkeena voidaan käyttää näennäismuistia.

4. Kiintolevy, varsin usein puhekielessä myös kovalevy, on tietokoneeseen kiinteästi asennettu levymuisti, jota käytetään tietokoneen massamuistina. Siihen tallennetaan ohjelmat ja muut tiedostot. Se tallentaa tiedon yhden tai useamman pyörivän metalli- tai lasikiekon pinnalla olevaan magneettiseen materiaaliin. Tiedot säilyvät kiintolevyllä myös ilman tehonsyöttöä. Levyperustaisen kiintolevyn korvaavaksi massamuistiksi on yleistymässä SSD-puolijohdelevy, erityisesti sulautetuissa järjestelmissä.

5. Elektronisen laitteen virtalähdettä, joka muuntaa verkkosähkön elektroniselle laitteelle sopivaksi, esimerkiksi tietokoneen virtalähde.

6. Näytönohjain on tietokoneen komponentti, joka piirtää grafiikan tietokoneen näytölle. Erilliset näytönohjaimet nykyään koostuvat tyypillisesti grafiikkasuorittimesta, näyttömuistista kuten GDDR3, väylälogiikasta PCI Express -liityntään sekä liitännästä näyttölaitetta varten DVI-, DisplayPort- tai HDMI-liitännällä. Emolevylle yhdistetyt integroidut näytönohjaimet voivat käyttää tietokoneen keskusmuistia oman erillisen muistinsa sijaan. 

7. Laajennuskortti on piirilevy, joka asetetaan emolevyn laajennuskorttipaikkaan tuomaan tietokoneeseen lisätoimintoja. Laajennuskortin ensisijainen tarkoitus on lisätä tietokoneeseen ominaisuuksia joita emolevyssä ei ole.

8. Tietokoneen kotelo on kotelo, johon asennetaan tietokoneen sisäiset osat, kuten emolevy, laajennuskortit, levyasemat ja virtalähde. Tietokoneen kotelon rakennusmateriaalina käytetään yleensä terästä tai alumiinia, mutta epätavallisempia materiaaleja kuten puuta ja jopa Lego-palikoita on nähty käytettävän kotitekoisissa koteloissa.

9. Tietokoneen jäähdytys on toimenpide, jolla poistetaan tietokoneen osista lämpöä.
Tietokoneen osat, kuten suoritin, piirisarja, näytönohjain ja kiintolevy, tuottavat suuret määrät lämpöä. Lämpö on siirrettävä jotenkin pois näiltä osilta, tai ne saattavat lämmetä liikaa. Tällöin tietokoneen toiminta voi hidastua tai se voi jopa lakata kokonaan toimimasta. Jäähdyttäminen tapahtuu pääasiassa jäähdytysripojen eli ns. siilien ja tuulettimien avulla. Siilin tehtävänä on lisätä jäähdytyspinta-alaa. Tuuletin tehostaa lämmön siirtymistä tuomalla siilille viileää ilmaa.

A. Tietokone ei toimi ilman ram-muistia.
B. Tietokone voi toimia ilman kiintölevyä mutta se lataa vain biosin ilman kiintolevyä.
C. Aritmeettisloogisen yksikön (ALU) suoritettavaksi annettavia tehtäviä ovat laskenta (yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskut) ja loogisten operaatioiden suorittaminen. ALU on prosessorin perusrakenne osa, jopa yksikertaisimmat mikroprosessorit sisältävät ALUn, esimerkiksi ajastimen virkistämiseksi. Prosessori voi sisältää sen monimutkaisuudesta riippuen useita aritmeettisloogisia yksiköitä.
D. Emolevyssä voi olla enemmän kuin yksikin prosessori esim jos on serveri emolevy.
E. Virtalähde kärähtää ja se saattaa rikkoa jotain muutakin tietokoneen komponeista.
F. Niillä voi louhia kryptovaluuttaa tietyn ohjelmiston avulla.
G. Mini itx ja matx ja atx ja eatx ja mini atx ja atx emolevy ei mahdu matx koteloon.
H. 4-6 Yleensä.
I. 40mm 80mm 92mm 120mm 140mm.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Komponenttien tunnistaminen

011 harjoituksia kondensaattori 2